Polio

Ingen gebyrer*

Studierabat 10%*

spar 50%**

*Find ud af mere omkring studierabat, gebyrer og priser her

**Medlemmer af sygeforsikringen ‘Danmark’ kan spare 50% på rejsevaccinationer.
Find ud af mere her

Der er en stor sandsynlighed for at du som barn er blevet vaccineret mod polio. For at sikre dig du allerede er vaccineret, kan du besøge sundhed.dk og se en oversigt over tidligere vacciner.

Ja, du kan tjekke hvilke vacciner du tidligere har fået på Sundhed.dk

vaccination-mod-gul-feber

HUSK at bestille tid!

Inden du smutter, så husk at bestille tid. En vaccination, er din ekstra sikkerhed på rejsen. Så du kan slappe af og nyde det!

Polio

Om polio

Danmark indførte i år 1955, vaccination mod den frygtede sygdom polio med en inaktiveret poliovaccine (Salk). Danmark var det andet land der indførte vaccinationen. Kort efter indførslen faldt forekomsten af polio. Sygdommen optrådte indtil da, med års mellemrum, i epidemier. I 1976 opstod det sidste tilfælde af Polio i Danmark, og det seneste importerede tilfælde var i 1983.

Siden 1988 har WHO haft det mål at udrydde sygdommen fuldstændigt, og faktisk er antallet af tilfælde faldet med mere end 99 %, på verdensplan. Altså er tilfældene faldet fra 350.000 i 125 lande i 1988 til kun 33 tilfælde. De 33 tilfælde var dog forårsaget af vild poliovirus i 2 lande i 2018.

En af de helt store udfordringer er forekomst af såkaldte vaccinederiverede poliostammer, som også kan give sygdom. Der var i alt 104 tilfælde i 2018, af disse fordelt på syv forskellige lande. Stammerne udvikles i særlige tilfælde fra den orale poliovaccine (OPV), som er en levende svækket vaccine.

Vaccinenen anvendes ikke længere i Danmark.

Hvilke lande og områder er smittefarlige med polio?

Kontinenter som Nord- og Sydamerika, Stillehavsregionen og Europa er af organisationen WHO certificeret som poliofrie områder. Dog findes virusset stadig endemisk (dvs. med vedvarende forekomst) i 2 lande i verden: Afghanistan og Pakistan. Flere gange har Polio spredt sig til lande, som i en længere periode har været erklæret poliofri. Altså har man ved de sidste tilfælde haft svært ved at få bugt med sygdommen, og udryddelsen af polio er stadig en af de store udfordringer for international sundhed.

Nye krav om revaccination

I medfør af det internationale sundhedsregulativ (IHR) er der fortsat krav om (re)vaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig i mindst 4 uger i enten Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Somalia, Papua Ny Guinea, Myanmar eller Indonesien, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end 1 år siden.

I denne situation anbefaler de danske myndigheder, at revaccinationen gives inden afrejse fra Danmark, primært for at sikre, at den rejsende får en kvalitetssikret vaccine under sterile forhold. Vaccinationen skal dokumenteres i det gule internationale vaccinationskort.

Hvis man allerede er revaccineret inden for 12 måneder (og rejser ud af landet igen inden for denne periode) skal man medbringe sit almindelige vaccinationskort som bevis for vaccinationen. Vaccination mod polio som led i udlandsrejse skal betales af den rejsende selv.

På SSI’s rejseside vil særlige forhold om poliovaccination fremgå øverst på den enkelte landeside.

Anbefaling af revaccination inden rejsen

Ved rejser til lande, hvor der er sket eller aktuelt vurderes at være risiko for spredning af cirkulerende poliovirus af type 2 anbefales (re)vaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig i mindst 4 uger i landet, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end 1 år siden.

Dette omfatter følgende lande: Angola, Benin, Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Kina, Den Demokratiske Republik Congo, Etiopien, Ghana, Mozambique, Niger, og Filippinerne.

Spredning af denne type vaccinederiveret poliovirus vurderes som alvorlig, fordi vild poliovirus af type 2 er udryddet, og denne komponent derfor blev fjernet fra de orale poliovacciner ved et koordineret skift til bivalent oral poliovaccine (type 1 og 3) i april 2016

Du skal have fuldført børnevaccinationsprogrammet inden afrejse

Ved rejser til lande, hvor VPV eller cVDPV er påvist inden for de seneste 3 år, men hvor der ikke er tegn på spredning til andre lande, eller hvor landet vurderes at være i risiko for re-introduktion af VPD eller cVDPD, bør alle rejsende være fuldt vaccineret mod polio. Dette gælder aktuelt for rejsende til Syrien, Kenya og Tchad.

Hvordan smittes man med polio?

Poliovirus er yderst smitsomt og spredes primært fæko-oralt (dvs. at smitten sker direkte eller indirekte fra afføring, herunder gennem mad og drikke der indeholder poliovirus) fra person til person. Smitte kan også ske ved dråbeinfektion, f.eks. gennem nys og host. Poliovirus findes dog kun hos mennesker, hvilket er en vigtig forudsætning for at kunne udrydde sygdommen helt.

Symptomer på polio

I de fleste tilfælde forløber en poliovirusinfektion enten helt eller næsten symptomfrit, som f.eks.  ukarakteristiske symptomer som opkast feber, diarré og/eller ondt i halsen, dog kan infektionen også vise sig som meningitis, lammelser og dødsfald.

Infektioner der fører til varige slappe lammelser, dvs. lammelser, der skyldes nedsat muskelkraft, forekommer ca. én ud af 200. 5–10 % af de lammede dør, grundet åndedrætsmusklerne bliver ramt. Lammelserne giver oftest patienterne betydelige motoriske senfølger efter infektionen, og det er disse senfølger der er relateret til den store sygdomsbyrde, der tidligere var forbundet med børnelammelse.

Vaccination og forebyggelse mod polio

I det danske børnevaccinationsprogram i alderen 3, 5 og 12 måneder samt i 5-års alderen, bliver man fortsat vaccineret mod Polio. Vaccinationsprogrammet er fuldført med 4 poliovaccinationer, og giver livslang beskyttelse mod polio.

Levende svækket oral poliovaccine (OPV), er tidligere blevet brugt i Danmark. Den er dog blevet udfaset i 2001-2003, i Danmark, og siden er der kun anvendt en inaktiveret poliovaccine (IPV), som ikke indeholder levende virus.

Ingen gebyrer*

Studierabat 10%*

spar 50%**

*Find ud af mere omkring studierabat, gebyrer og priser her

**Medlemmer af sygeforsikringen ‘Danmark’ kan spare 50% på rejsevaccinationer.
Find ud af mere her

Der er en stor sandsynlighed for at du som barn er blevet vaccineret mod polio. For at sikre dig du allerede er vaccineret, kan du besøge sundhed.dk og se en oversigt over tidligere vacciner.

Ja, du kan tjekke hvilke vacciner du tidligere har fået på Sundhed.dk